Polisi Privasi

asas-asas

Dasar privasi bukanlah bacaan ringan. Kami telah cuba menjadikannya semudah mungkin untuk difahami, tetapi jika anda mempunyai sebarang pertanyaan pada bila-bila masa, sila jangan teragak-agak untuk menghubungi [e-mel dilindungi].

Kami sangat menghargai privasi anda. Kami tidak akan menjual data anda dan hanya akan berkongsinya dengan pemproses pihak ketiga yang kami mempunyai perjanjian perlindungan data dengan mereka (ini adalah perkhidmatan perisian seperti perisian senarai mel kami). Kami tidak akan berkongsi data peribadi anda dengan mana-mana pihak ketiga untuk tujuan pemasaran atau jualan mereka sendiri.  

Seperti setiap laman web yang kami kumpulkan maklumat daripada anda di pelbagai tempat. Ini biasanya dihasut atas permintaan anda dan anda boleh mengalih keluar diri anda daripada sebarang komunikasi berikutnya dengan menggunakan pilihan berhenti melanggan pada e-mel yang anda terima. Kami tidak akan pernah dingin memanggil anda.  

Ini adalah cara kami mengumpul data secara langsung daripada anda semasa anda berada di tapak web kami. Jika anda menyerahkan mana-mana borang berikut, kami akan mengumpul beberapa maklumat peribadi untuk membolehkan kami memproses permintaan anda. Itu sahaja.

  • sembang live
  • Hubungi kami
  • Langgan kemas kini surat berita, kerjaya atau blog kami
  • Buat permohonan kerja
  • Muat turun kit alat pemuliharaan
  • Muat turun panduan ekspedisi atau negara kami
  • Minta panggilan atau mesyuarat
  • Buat permohonan untuk menyertai Ekspedisi Blue Ventures
  • Serahkan borang pra-berlepas sukarelawan
  • Buat derma

Kami juga secara tidak langsung mengumpul data terhad daripada anda sebagai sebahagian daripada fungsi normal laman web kami. Ini mungkin termasuk data analitis dan piksel pemasaran digital – anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang perkara ini dalam dasar kuki kami.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang mana-mana perkara ini pada mana-mana peringkat sila hubungi [e-mel dilindungi]

DASAR PENUH

PENGENALAN

Notis privasi ini memberikan anda butiran tentang cara kami mengumpul dan memproses data peribadi anda melalui penggunaan tapak web dan subdomain kami:

Blue Ventures Conservation ialah badan amal pemuliharaan marin (nombor 1098893) dan perusahaan sosial (Blue Ventures (Expeditions) Limited - No. Syarikat SC233112) yang pejabat berdaftarnya ialah di Omnibus Business Centre, 39–41 North Road, London, N7 9DP) (bersama-sama “Blue Ventures").

Blue Ventures adalah pengawal data dan kami bertanggungjawab ke atas data peribadi anda (dirujuk sebagai "kami", "kami" atau "kami" dalam dasar privasi ini).

Dengan memberikan kami data anda, anda memberi jaminan kepada kami bahawa anda berusia lebih dari 13.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang dasar ini sila hubungi: [e-mel dilindungi] atau hubungi kami di +44 207 697 8598.

HUBUNGI BUTIRAN

Alamat emel: [e-mel dilindungi] or [e-mel dilindungi]

Alamat pos: Mezanin, Perpustakaan Lama, Jalan Trinity, St Jude's, Bristol BS2 0NW, UK

Adalah sangat penting bahawa maklumat yang kami pegang tentang anda adalah tepat dan terkini. Sila beritahu kami jika pada bila-bila masa maklumat peribadi anda berubah dengan menghantar e-mel kepada kami di [e-mel dilindungi]

APA DATA YANG KAMI KUMPUL TENTANG ANDA, UNTUK TUJUAN APA DAN DI ATAS APA KAMI MEMPROSESNYA

Data peribadi bermaksud maklumat yang mampu mengenal pasti individu. Ia tidak termasuk data yang tidak dikenali.

Kami boleh memproses kategori data peribadi berikut tentang anda:

  • Data Komunikasi yang termasuk sebarang komunikasi yang anda hantar kepada kami sama ada melalui borang hubungan di tapak web kami, melalui e-mel, teks, pemesejan media sosial, siaran media sosial atau sebarang komunikasi lain yang anda hantar kepada kami. Kami memproses data ini untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, untuk penyimpanan rekod dan untuk penubuhan, pelaksanaan atau pembelaan tuntutan undang-undang. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah kepentingan sah kami yang dalam kes ini adalah untuk membalas komunikasi yang dihantar kepada kami, untuk menyimpan rekod dan untuk mewujudkan, meneruskan atau mempertahankan tuntutan undang-undang.
  • Data pelanggan yang termasuk data yang berkaitan dengan sebarang pembelian barangan dan/atau perkhidmatan seperti nama, tajuk, alamat pengebilan, alamat e-mel alamat penghantaran, nombor telefon, butiran hubungan, butiran pembelian dan butiran kad anda. Sebagai sukarelawan dalam Ekspedisi Blue Ventures anda akan diminta untuk memberikan beberapa data peribadi yang sensitif termasuk butiran perubatan. Kami memproses data ini untuk membekalkan barangan dan/atau perkhidmatan yang telah anda beli dan untuk menyimpan rekod transaksi tersebut. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini ialah pelaksanaan kontrak antara anda dan kami dan/atau mengambil langkah atas permintaan anda untuk memasuki kontrak sedemikian.
  • Data Pengguna yang termasuk data tentang cara anda menggunakan tapak web kami dan sebarang perkhidmatan dalam talian bersama-sama dengan sebarang data yang anda siarkan untuk diterbitkan di tapak web kami atau melalui perkhidmatan dalam talian yang lain. Kami memproses data ini untuk mengendalikan laman web kami dan memastikan kandungan yang relevan diberikan kepada anda, untuk memastikan keselamatan laman web kami, untuk mengekalkan sandaran tapak web dan/atau pangkalan data kami dan untuk membolehkan penerbitan dan pentadbiran laman web kami, perkhidmatan dalam talian yang lain. dan perniagaan. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah kepentingan sah kami yang dalam kes ini adalah untuk membolehkan kami mentadbir tapak web dan perniagaan kami dengan betul.
  • Data teknikal yang termasuk data tentang penggunaan tapak web kami dan perkhidmatan dalam talian seperti alamat IP anda, data log masuk anda, butiran tentang penyemak imbas anda, tempoh lawatan ke halaman di tapak web kami, paparan halaman dan laluan navigasi, butiran tentang bilangan kali anda menggunakan laman web kami, tetapan zon waktu dan teknologi lain pada peranti yang anda gunakan untuk mengakses tapak web kami. Sumber data ini adalah daripada sistem penjejakan analitik kami. Kami memproses data ini untuk menganalisis penggunaan tapak web kami dan perkhidmatan dalam talian yang lain, untuk mentadbir dan melindungi perniagaan dan tapak web kami, untuk menyampaikan kandungan laman web dan iklan yang berkaitan kepada anda dan untuk memahami keberkesanan pengiklanan kami. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah kepentingan sah kami yang dalam kes ini adalah untuk membolehkan kami mentadbir tapak web dan perniagaan kami dengan betul dan mengembangkan perniagaan kami dan memutuskan strategi pemasaran kami.
  • Data Pemasaran yang termasuk data tentang keutamaan anda dalam menerima pemasaran daripada kami dan pihak ketiga kami serta pilihan komunikasi anda. Kami memproses data ini untuk membolehkan anda mengambil bahagian dalam promosi kami seperti pertandingan, cabutan hadiah dan pemberian percuma, untuk menyampaikan kandungan laman web dan iklan yang berkaitan kepada anda dan mengukur atau memahami keberkesanan pengiklanan ini. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah kepentingan sah kami yang dalam kes ini adalah untuk mengkaji cara pelanggan menggunakan produk/perkhidmatan kami, untuk membangunkannya, untuk mengembangkan perniagaan kami dan untuk memutuskan strategi pemasaran kami.
  • Kami mungkin menggunakan Data Pelanggan, Data Pengguna, Data Teknikal dan Data Pemasaran untuk menyampaikan kandungan tapak web dan iklan yang berkaitan kepada anda (termasuk iklan Facebook atau iklan paparan lain) dan untuk mengukur atau memahami keberkesanan pengiklanan yang kami sediakan kepada anda. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah kepentingan yang sah iaitu untuk mengembangkan perniagaan kami. Kami juga mungkin menggunakan data sedemikian untuk menghantar komunikasi pemasaran lain kepada anda. Alasan sah kami untuk pemprosesan ini adalah sama ada persetujuan atau kepentingan yang sah (iaitu untuk mengembangkan perniagaan kami).

DATA SENSITIF

Data Sensitif merujuk kepada data yang merangkumi butiran tentang bangsa atau etnik anda, kepercayaan agama atau falsafah, kehidupan seks, orientasi seksual, pendapat politik, keahlian kesatuan sekerja, maklumat tentang kesihatan dan data genetik dan biometrik anda.

Bagi pengguna umum laman web dan perkhidmatan kami, kami tidak mengumpul sebarang Data Sensitif tentang anda.

Jika anda menjadi sukarelawan dalam Ekspedisi Blue Ventures, kami akan mengumpul dan memproses Data Sensitif tentang anda. Kami hanya mengumpul dan memproses data yang kami perlukan untuk menyampaikan perkhidmatan, termasuk untuk memastikan keselamatan anda di tapak.

Jika anda memohon pekerjaan dengan kami, kami mengumpul Data Sensitif termasuk maklumat tentang sabitan jenayah dan kesalahan yang merupakan keperluan pekerjaan.  

Kami memerlukan persetujuan jelas anda untuk memproses Data Sensitif, jadi apabila anda menyerahkan butiran anda, kami akan secara jelas meminta anda mengesahkan persetujuan anda terhadap pemprosesan ini.

Di mana kami dikehendaki mengumpul data peribadi mengikut undang-undang, atau di bawah terma kontrak antara kami dan anda tidak memberikan kami data tersebut apabila diminta, kami mungkin tidak dapat melaksanakan kontrak (contohnya, untuk menyampaikan barang atau perkhidmatan kepada anda). Jika anda tidak memberikan kami data yang diminta, kami mungkin perlu membatalkan produk atau perkhidmatan yang anda telah memesan tetapi jika kami melakukannya, kami akan memberitahu anda pada masa itu.

Kami hanya akan menggunakan data peribadi anda untuk tujuan pengumpulannya atau tujuan serasi yang munasabah jika perlu. Untuk maklumat lanjut tentang perkara ini sila e-mel kami di [e-mel dilindungi]. Sekiranya kami perlu menggunakan butiran anda untuk tujuan baharu yang tidak berkaitan, kami akan memberitahu anda dan menerangkan alasan undang-undang untuk pemprosesan.

Kami boleh memproses data peribadi anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda di mana ini diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang.

Kami tidak menjalankan pembuatan keputusan automatik atau sebarang jenis pemprofilan automatik.

BAGAIMANA KAMI MENGUMPUL DATA PERIBADI ANDA

Kami mungkin mengumpul data tentang anda dengan anda memberikan data terus kepada kami (contohnya dengan mengisi borang di tapak kami atau dengan menghantar e-mel kepada kami). Kami mungkin secara automatik mengumpul data tertentu daripada anda semasa anda menggunakan tapak web kami dengan menggunakan kuki dan teknologi yang serupa. Sila lihat dasar kuki kami untuk mendapatkan butiran lanjut tentang perkara ini.

Kami mungkin menerima data daripada pihak ketiga seperti penyedia analisis seperti Google yang berpangkalan di luar EU, rangkaian pengiklanan seperti Facebook yang berpusat di luar EU, seperti penyedia maklumat carian seperti Google yang berpusat di luar EU, penyedia perkhidmatan teknikal, pembayaran dan penghantaran , seperti broker data atau agregator.

Kami juga boleh menerima data daripada sumber yang tersedia secara umum seperti Rumah Syarikat dan Daftar Pemilih yang didasarkan di dalam EU.

KOMUNIKASI PEMASARAN

Dasar sah kami memproses data peribadi anda untuk menghantar komunikasi pemasaran anda adalah persetujuan anda atau kepentingan sah kami (iaitu untuk mengembangkan perniagaan kami).

Di bawah Peraturan Privasi dan Komunikasi Elektronik, kami mungkin menghantar komunikasi pemasaran daripada kami kepada anda jika (i) anda membuat pembelian atau meminta maklumat daripada kami tentang barangan atau perkhidmatan kami atau (ii) anda bersetuju untuk menerima komunikasi pemasaran dan dalam setiap kes anda tidak memilih untuk tidak menerima komunikasi tersebut sejak. Di bawah peraturan ini, jika anda sebuah syarikat terhad, kami mungkin menghantar e-mel pemasaran kepada anda tanpa kebenaran anda. Walau bagaimanapun anda masih boleh memilih untuk tidak menerima e-mel pemasaran daripada kami pada bila-bila masa.

Kami tidak akan berkongsi data peribadi anda dengan mana-mana pihak ketiga untuk tujuan pemasaran atau jualan mereka sendiri.

Anda boleh meminta kami atau pihak ketiga untuk berhenti menghantar mesej pemasaran kepada anda pada bila-bila masa dengan mengikuti pautan menarik diri pada sebarang mesej pemasaran yang dihantar kepada anda atau ATAU dengan menghantar e-mel kepada kami di [e-mel dilindungi] pada bila bila masa.

Sekiranya anda memilih untuk tidak menerima komunikasi pemasaran, pilihan ini tidak terpakai kepada data peribadi yang disediakan sebagai hasil dari transaksi lain, seperti pembelian, pendaftaran waranti dll. 

PENDEDAHAN DATA PERIBADI ANDA

Kami mungkin perlu berkongsi data peribadi anda dengan pihak-pihak yang dinyatakan di bawah:

  • Syarikat lain dalam kumpulan kami yang menyediakan perkhidmatan kepada kami.
  • Penyedia perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan pentadbiran IT dan sistem.
  • Penasihat profesional termasuk doktor, peguam, jurubank, juruaudit dan penanggung insurans.
  • Badan kerajaan yang memerlukan kami melaporkan aktiviti pemprosesan.

Kami menghendaki semua pihak ketiga yang kami memindahkan data anda untuk menghormati keselamatan data peribadi anda dan untuk merawatnya mengikut undang-undang. Kami hanya membenarkan pihak ketiga sedemikian untuk memproses data peribadi anda untuk tujuan tertentu dan mengikut arahan kami.

PEMINDAHAN ANTARABANGSA

Kami mungkin berkongsi data peribadi anda dalam kumpulan syarikat kami yang melibatkan pemindahan data anda ke luar Kawasan Ekonomi Eropah (EEA).

Kami tertakluk kepada peruntukan Peraturan Perlindungan Data Am yang melindungi data peribadi anda. Apabila kami memindahkan data anda kepada pihak ketiga di luar EEA, kami akan memastikan bahawa perlindungan tertentu disediakan untuk memastikan tahap keselamatan yang sama untuk data peribadi anda. Seperti: 

  • Kami mungkin memindahkan data peribadi anda ke negara yang telah diluluskan oleh Suruhanjaya Eropah sebagai menyediakan tahap perlindungan yang mencukupi untuk data peribadi dengan; atau
  • Jika kami menggunakan pembekal berasaskan AS yang merupakan sebahagian daripada Perisai Privasi EU-AS, kami mungkin memindahkan data kepada mereka, kerana mereka mempunyai perlindungan yang setara; atau
  • Apabila kami menggunakan pembekal perkhidmatan tertentu yang ditubuhkan di luar EEA, kami mungkin menggunakan kontrak atau kod tingkah laku atau mekanisme pensijilan tertentu yang diluluskan oleh Suruhanjaya Eropah yang memberikan data peribadi perlindungan yang sama seperti yang ada di Eropah.

Jika tiada perlindungan di atas tersedia, kami boleh meminta persetujuan anda secara eksplisit untuk pemindahan tertentu. Anda akan mempunyai hak untuk menarik balik persetujuan ini pada bila-bila masa. 

KESELAMATAN DATA

Kami telah meletakkan langkah-langkah keselamatan untuk menghalang data peribadi anda daripada hilang, digunakan, diubah, didedahkan, atau diakses tanpa sengaja tanpa kebenaran. Kami juga membenarkan akses kepada data peribadi anda hanya kepada pekerja dan rakan kongsi yang mempunyai perniagaan perlu mengetahui data tersebut. Mereka hanya akan memproses data peribadi anda pada arahan kami dan mereka mesti menyimpannya dengan sulit.

Kami mempunyai prosedur untuk menangani sebarang pelanggaran data peribadi yang disyaki dan akan memaklumkan kepada anda dan mana-mana pengawal selia yang berkaitan dengan pelanggaran jika kami dikehendaki secara sah.

PENUTUP DATA

Kami hanya akan menyimpan data peribadi anda selama yang diperlukan untuk memenuhi tujuan kami mengumpulnya, termasuk untuk tujuan memenuhi sebarang keperluan undang-undang, perakaunan atau pelaporan.

Apabila memutuskan masa yang betul untuk menyimpan data, kami melihat jumlahnya, sifat dan kepekaannya, potensi risiko bahaya daripada penggunaan atau pendedahan tanpa kebenaran, tujuan pemprosesan, sama ada ini boleh dicapai dengan cara lain dan keperluan undang-undang.

Untuk tujuan cukai, undang-undang menghendaki kami menyimpan maklumat asas tentang pelanggan kami (termasuk Kenalan, Identiti, Kewangan dan Transaksi Data) selama enam tahun selepas mereka berhenti menjadi pelanggan.

Dalam sesetengah keadaan, kami boleh menamakan data peribadi anda untuk tujuan penyelidikan atau statistik yang membolehkan kami menggunakan maklumat ini selama-lamanya tanpa memberi notis lanjut kepada anda.

HAK HAK ANDA

Di bawah undang-undang perlindungan data anda mempunyai hak berhubung dengan data peribadi anda yang merangkumi hak untuk meminta akses, pembetulan, pemadaman, sekatan, pemindahan, untuk membantah kepada pemprosesan, ke portabiliti data dan (jika tanah pemprosesan sah adalah persetujuan) kepada menarik balik persetujuan.

Anda boleh melihat lebih lanjut mengenai hak-hak ini di:

https://ico.org.uk/for-organisations/guide-to-the-general-data-protection-regulation-gdpr/individual-rights/

Jika anda ingin menggunakan mana-mana hak yang dinyatakan di atas, sila e-mel kepada kami di [e-mel dilindungi]

Anda tidak perlu membayar bayaran untuk mengakses data peribadi anda (atau untuk menjalankan mana-mana hak lain). Walau bagaimanapun, kami mungkin mengenakan bayaran yang munasabah jika permintaan anda jelas tidak berasas, berulang atau berlebihan atau enggan mematuhi permintaan anda dalam keadaan ini.  

Kami mungkin perlu meminta maklumat khusus daripada anda untuk membantu kami mengesahkan identiti anda dan memastikan hak anda untuk mengakses data peribadi anda (atau untuk menjalankan mana-mana hak anda yang lain). Ini adalah langkah keselamatan untuk memastikan bahawa data peribadi tidak didedahkan kepada sesiapa yang tidak berhak untuk menerimanya. Kami juga mungkin menghubungi anda untuk meminta anda mendapatkan maklumat lanjut berhubung permintaan anda untuk mempercepatkan tindak balas kami.

Kami cuba memberi respons kepada semua permintaan yang sah dalam tempoh satu bulan. Kadang-kadang ia boleh membawa kita lebih lama daripada sebulan jika permintaan anda sangat rumit atau anda telah membuat beberapa permintaan. Dalam kes ini, kami akan memaklumkan anda.

Jika anda tidak berpuas hati dengan sebarang aspek cara kami mengumpul dan menggunakan data anda, anda mempunyai hak untuk mengadu kepada Pejabat Pesuruhjaya Maklumat (ICO), pihak berkuasa penyeliaan UK untuk isu perlindungan data (www.ico.org.uk). Kami harus berterima kasih jika anda akan menghubungi kami terlebih dahulu jika anda mempunyai aduan supaya kami boleh cuba menyelesaikannya untuk anda.

PAUTAN PIHAK KETIGA

Laman web ini mungkin termasuk pautan ke laman web pihak ketiga, pemalam dan aplikasi. Mengklik pada pautan tersebut atau membolehkan sambungan tersebut membolehkan pihak ketiga mengumpul atau berkongsi data tentang anda. Kami tidak mengawal laman web pihak ketiga ini dan tidak bertanggungjawab atas kenyataan privasi mereka. Apabila anda meninggalkan laman web kami, kami menggalakkan anda membaca notis privasi setiap laman web yang anda lawati.

COOKIES

Anda boleh menetapkan penyemak imbas anda untuk menolak semua atau beberapa kuki penyemak imbas, atau untuk memaklumkan anda apabila tapak web menetapkan atau mengakses kuki. Jika anda melumpuhkan atau menolak kuki, sila ambil perhatian bahawa beberapa bahagian laman web ini mungkin tidak boleh diakses atau tidak berfungsi dengan baik. Untuk maklumat lanjut tentang kuki yang kami gunakan, sila lihat kami dasar cookie.

Pemilih generik
Padanan tepat sahaja
Cari dalam tajuk
Cari dalam kandungan

Thailand

Perikanan berskala kecil Thailand adalah asas kesihatan sosial, ekonomi dan pemakanan bagi komuniti yang tinggal di sepanjang majoriti pantai sepanjang hampir 3,000 kilometer di negara itu.
Di wilayah paling selatan Trang kami menyokong komuniti yang bergantung kepada perikanan berhampiran pantai - khususnya untuk ketam, udang dan sotong - dengan kerjasama Simpan Rangkaian Andaman (SAN).

Kami menyediakan latihan dan alatan untuk membantu pembangunan organisasi, pemantauan dan pengurusan perikanan yang dipimpin komuniti, dan membina perusahaan sosial milik komuniti yang membiayai dan mengekalkan usaha pemuliharaan tempatan.

Timor-Leste

Sejak 2016, kerja kami di Timor-Leste telah berkembang menjadi gerakan dinamik yang menyokong pengurusan marin yang diterajui komuniti dan kepelbagaian mata pencarian pantai di negara terbaharu Asia itu. Dari asal usul kami di Pulau Atauro, dianggap sebagai pelabuhan antara tahap biodiversiti marin tertinggi di bumi, kami kini bekerjasama dengan banyak komuniti di pulau itu dan tanah besar untuk memastikan komuniti tempatan mempunyai akses kepada pilihan mata pencarian mampan yang pelbagai untuk melegakan tekanan memancing terhadap terumbu karang kritikal dan ekosistem rumput laut.

Kami melibatkan komuniti dalam memantau kepelbagaian biologi marin Timor-Leste yang agak belum diterokai, dan menguruskan sumber marin tempatan melalui undang-undang adat tempatan yang dikenali sebagai Tara Bandu. Di samping usaha pemuliharaan komuniti kami, kami telah mempelopori persatuan inap desa pertama Timor-Leste, yang kini memberikan pendapatan yang konsisten daripada pelancong eko yang melawat dan mencetuskan minat dalam replikasi oleh komuniti tanah besar. Menggunakan homestay sebagai hab, komuniti berada pada kedudukan yang baik untuk menganjurkan pertukaran pembelajaran, acara latihan dan bertindak sebagai platform jangkauan untuk melibatkan dan memberi inspirasi kepada komuniti dalam pengurusan perikanan dan kepelbagaian mata pencarian. Pertukaran telah membawa kepada komuniti amalan terbaik dan persatuan yang diperkukuh, dan peluang untuk mewujudkan rangkaian rasmi di seluruh negara.

Pasukan kami di ibukota Timor-Leste, Dili bekerja rapat dengan kerajaan, organisasi masyarakat sivil dan rakan kongsi NGO.

Tanzania

Seperti jirannya dalam kawasan panas biodiversiti marin Saluran Mozambique Utara, Tanzania mempunyai beberapa ekosistem marin yang paling pelbagai di Lautan Hindi. Habitat ini menghadapi cabaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini daripada penangkapan ikan yang berlebihan dan perubahan iklim.

Pasukan Tanzanian kami telah bekerjasama dengan komuniti dan organisasi tempatan untuk menyokong pemuliharaan marin yang diterajui tempatan sejak 2016. Kerja kami telah berkembang dari Zanzibar ke wilayah tanah besar Tanga, Lindi dan Kilwa di mana juruteknik kami bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan untuk membantu komuniti mengukuhkan sistem pengurusan bersama , bekerja melalui unit pengurusan pantai (BMU), taman laut Shehia Fishing Committees (SFCs) dan Collaborative Fisheries Management Areas (CFMA).

rakan-rakan kami Rangkaian Komuniti Pantai Mwambao, marinecultures.org dan Rasa Laut telah menerajui pecutan yang luar biasa dalam pengambilan pengurusan dan pemuliharaan perikanan berasaskan komuniti dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya melalui penggunaan penutupan perikanan jangka pendek untuk memangkin pemuliharaan komuniti yang lebih luas.

Somalia

Dengan salah satu pantai terpanjang di Afrika, persekitaran marin Somalia yang pelbagai menyokong perikanan pantai dan luar pesisir yang sangat produktif. Konflik selama beberapa dekad telah menjejaskan keupayaan negara untuk pengurusan perikanan, dengan banyak kapal perindustrian asing menangkap ikan tanpa hukuman, dan tidak mengambil kira kepentingan kritikal perikanan pantai Somalia untuk mata pencarian tempatan dan keselamatan makanan. 

Tempoh kestabilan politik dan sosial yang relatif tidak pernah berlaku dalam beberapa dekad kebelakangan ini kini membentangkan peluang baharu untuk menangani cabaran masa lalu, dan untuk merealisasikan peluang besar yang boleh ditawarkan oleh perikanan dan pemuliharaan pantai yang diurus dengan baik kepada Somalia. Kami menjalin kerjasama dengan organisasi masyarakat di Somalia untuk membina kapasiti dan kemahiran mereka untuk membantu komuniti pesisir menguruskan perikanan mereka untuk keselamatan makanan, mata pencarian dan pemuliharaan.

Filipina

Filipina membentuk sebahagian daripada pusat 'segitiga karang' bagi kepelbagaian biologi marin global, dengan kepelbagaian spesies marin yang tiada tandingannya. Lebih separuh daripada 107 juta penduduk negara (55.6%) tinggal di kawasan luar bandar, dan kira-kira tiga perempat bergantung kepada pertanian atau perikanan sebagai sumber mata pencarian utama mereka.

Dengan rakan kongsi tempatan kami, People and the Sea, kami bekerja di Visayas timur untuk menyokong komuniti pantai untuk mewujudkan usaha pemuliharaan marin dan pengurusan perikanan yang diterajui tempatan yang disokong oleh sistem data penyertaan yang meletakkan bukti di tangan masyarakat.

Papua New Guinea

Negara terbesar di Wilayah Pasifik Barat, terumbu karang dan bakau Papua New Guinea adalah antara yang paling pelbagai dan luas di dunia. Papua New Guinea mempunyai sejarah panjang pendekatan tradisional untuk pengurusan perikanan, dan keperluan pemuliharaan marin yang tidak terpenuhi yang besar.

Kami telah menyokong rakan kongsi tempatan kami Peguambela Penjaga Eko sejak 2019 di Teluk Milne, terkenal dengan hutan bakau yang luas dan terumbu karang. Kami kini memperluaskan sokongan ini kepada organisasi tempatan lain di Papua New Guinea, menumpukan pada menyokong penubuhan LMMA adat yang menyediakan pendekatan tempatan yang relevan kepada pengurusan perikanan yang diterajui komuniti yang dibina berdasarkan tradisi budaya tempatan.

Indonesia

Indonesia terdiri daripada hampir 17,500 pulau yang merentangi tiga zon waktu. Negara kepulauan ini mempunyai garis pantai terpanjang − dan sumber perikanan pantai terbesar − dari mana-mana negara di Bumi. Sembilan puluh lima peratus daripada pengeluaran makanan laut Indonesia berasal daripada perikanan berskala kecil, yang disokong oleh ekosistem marin yang paling biodiversiti di Bumi, yang dikenali sebagai Segitiga Karang.

Di Indonesia, rakan kongsi Blue Ventures Yayasan Pesisir Lestari, yang berpangkalan di Bali, bekerjasama dengan organisasi tempatan Forkani, Yayasan LINI, Yapeka, Yayasan Planet Indonesia, Foneb, Komanangi, JARI, Yayasan Tananua Flores, Baileo, AKAR, Japesda, Yayasan Mitra Insani dan Yayasan Hutan Biru.

Rakan kongsi ini menyokong pendekatan berasaskan komuniti terhadap pemuliharaan terumbu karang dan bakau di 22 tapak di tujuh wilayah. Intervensi disesuaikan mengikut setiap konteks - perikanan tempatan, pihak berkepentingan komuniti, rantaian bekalan makanan laut, rangka kerja undang-undang dan tradisi adat yang mengawal pengurusan dan pemuliharaan perikanan.

Sejak 2019 kami telah membawa rakan kongsi ini bersama-sama dalam rangkaian pembelajaran rakan sebaya organisasi Indonesia yang khusus dalam menyokong pemuliharaan marin berasaskan komuniti. Rangkaian ini berdasarkan nilai bersama organisasi, termasuk komitmen untuk mempromosikan hak komuniti nelayan tradisional dalam pemuliharaan. Tujuh belas tapak yang diwakili dalam kumpulan ini menggubal pengurusan marin tempatan melalui rejim dan tradisi pengurusan adat. Kumpulan ini, yang sebahagian besarnya terdiri daripada tapak di Indonesia Timur, menyediakan peluang penting untuk berkongsi pembelajaran dalam amalan pengurusan marin dan perikanan tradisional.

Di Kalimantan Barat dan Sumatera Timur kami menyokong komuniti pesisir pantai yang bergantung kepada bakau untuk mengintegrasikan pengurusan perikanan dan perhutanan bakau, di samping aktiviti untuk membangunkan mata pencarian alternatif atau menaik taraf kehidupan sedia ada. Di Sulawesi Utara kami menyokong pembangunan perniagaan ekopelancongan milik komuniti, seperti inap desa, yang mempelbagaikan mata pencarian tempatan dan memberi nilai lebih lanjut pada ekosistem marin yang dilindungi dan sihat. Di seluruh kerja kami di Indonesia, di mana komuniti rakan kongsi mempunyai keperluan yang tidak dipenuhi untuk penjagaan kesihatan, kami menyokong penyepaduan aktiviti peningkatan kesihatan ke dalam campur tangan kami.

Mengetahui lebih lanjut

India

Kami terus bekerja di India dengan rakan kongsi jangka panjang kami Yayasan Dakshin. Kami bekerjasama di tiga lokasi berbeza; kepulauan Lakshadweep, kawasan pantai Odisha dan Kepulauan Andaman.

Penangkapan ikan yang berlebihan telah menyebabkan pengurangan tangkapan ikan, mencabar masa depan banyak komuniti nelayan tradisional.

Perkongsian kami sedang berusaha untuk membina kapasiti komuniti untuk mengurus perikanan pantai, dan meningkatkan kesihatan komuniti nelayan, untuk kesejahteraan jangka panjang kedua-dua komuniti dan kawasan perikanan mereka.

Kenya

Pantai Kenya menyokong kepelbagaian luar biasa habitat marin dan pantai tropika. Perairan ini diancam oleh percambahan amalan penangkapan ikan yang merosakkan dan penuaian berlebihan dalam sektor perikanan artisan dan komersial.

Pendekatan kami di Kenya memberi tumpuan kepada pengukuhan Unit Pengurusan Pantai (BMU) untuk menambah baik pengurusan perikanan. Sejak 2016 pasukan teknikal kami yang berpangkalan di Mombasa telah memberikan sokongan, bimbingan dan bantuan kepada rakan kongsi tempatan termasuk Pate Marine Community Conservancy (PMCC), Amanah Rangelands Utara (NRT) dan Pembangunan Sumber Pantai dan Laut (COMRED).

Perkongsian ini telah menyaksikan pencapaian ketara dalam pengurusan dan pemuliharaan perikanan yang diterajui komuniti, termasuk melatih dan membimbing pemimpin BMU di lapan belas komuniti di Daerah Kwale dan Lamu.

Comoros

Pulau Comoros terletak di utara Mozambique Channel, sebuah wilayah yang menempatkan biodiversiti marin kedua tertinggi di dunia selepas Segitiga Karang. Kepelbagaian biologi yang penting di peringkat global ini menyokong mata pencarian pantai dan keselamatan makanan, tetapi berisiko daripada perubahan iklim dan eksploitasi berlebihan perikanan pantai.

Kami telah mengekalkan kehadiran tetap yang menyokong pemuliharaan marin dan pengurusan perikanan tempatan di Comoros sejak 2015, memberikan sokongan kepada rakan kongsi tempatan, institusi kerajaan dan komuniti.

Di Anjouan, pulau kedua terbesar dan paling padat penduduk di kepulauan Comoros, kami bekerjasama rapat dengan NGO kebangsaan Dahari. Perkongsian kami telah membangunkan rangka tindakan yang boleh ditiru untuk pengurusan marin berasaskan komuniti, yang telah menyaksikan penciptaan kawasan marin yang diuruskan secara tempatan yang pertama di negara ini - termasuk penutupan marin sementara dan kekal - direka untuk melindungi ekosistem terumbu karang yang menyokong ekonomi pantai kepulauan.

Pendekatan ini, yang berkembang pesat di seluruh Comoros, juga menunjukkan kepentingan pemuliharaan inklusif dalam memperkasakan wanita - melalui persatuan perikanan wanita tempatan - untuk memainkan peranan utama dalam pemantauan perikanan dan membuat keputusan.

Di pulau jiran Moheli dan pulau Mayotte di Perancis, kami menyokong Taman Negara Moheli dan juga Taman Semula Jadi Marin Mayotte dengan usaha memperkukuh penglibatan masyarakat dalam pengurusan dan pemuliharaan perikanan.

Belize

Persekitaran marin Belize merangkumi beberapa ekosistem marin yang paling penting di Laut Caribbean, termasuk terumbu karang yang luas, hutan bakau dan ekosistem rumput laut. Kami telah mengekalkan kehadiran kekal di Belize sejak 2010, menyokong pelbagai usaha perikanan dan pemuliharaan dari pangkalan kami di Sarteneja, komuniti nelayan terbesar Belize.  

Kami bekerjasama rapat dengan Jabatan Perikanan Belize, pengurus MPA, koperasi perikanan dan persatuan nelayan, dan terlibat secara aktif dalam mempromosikan penubuhan perikanan domestik skala nasional untuk lionfish invasif. Kami telah bekerjasama dengan pihak berkepentingan pantai untuk membangunkan strategi nasional untuk pengurusan lionfish, termasuk melancarkan Kumpulan Kerja Lionfish Kebangsaan.  

Kami telah mengetuai program pemantauan dan penilaian MPA selama sepuluh tahun di Rizab Marin Bacalar Chico, dan menyediakan latihan dalam kaedah pemantauan terumbu karang kepada enam pihak berkuasa MPA di Belize, termasuk membantu mewujudkan sasaran pengurusan untuk Rizab Marin Turneffe Atoll, MPA terbesar Belize. 

Pasukan kami menyokong kumpulan perikanan dan pemuliharaan berasaskan komuniti di seluruh negara untuk memastikan kepentingan tempatan diarusperdanakan dalam reka bentuk dan pelaksanaan pemuliharaan marin dan pengurusan perikanan, meningkatkan keberkesanan pengurusan bersama kawasan pemuliharaan.

mozambique

Pasukan Mozambique kami telah bekerjasama dengan komuniti untuk membangunkan pendekatan tempatan terhadap pengurusan perikanan dan pemuliharaan marin sejak 2015.

Pendekatan kami tertumpu pada menyokong dan mengukuhkan organisasi tempatan dan Majlis Perikanan Komuniti (CCP) untuk lebih memahami perikanan tempatan mereka, membuat keputusan pengurusan termaklum untuk membina semula perikanan, dan menilai kesan tindakan pengurusan. Kerja ini dibangunkan dengan kerjasama rapat dengan rakan kongsi kami Oikos- Cooperação dan Desenvolvimento di wilayah Nampula dan Taman Afrika di wilayah Inhambane.

Cabaran keselamatan yang berterusan telah memusnahkan banyak komuniti pantai dan usaha pemuliharaan marin yang baru muncul di beberapa kawasan di Cabo Delgado, tempat kerja kami kini tertangguh.

Seperti di Madagascar, memandangkan tahap kemiskinan pantai yang sangat tinggi dan kekurangan akses kepada perkhidmatan asas yang meluas, di samping kerja kami dalam pemuliharaan, kami memudahkan perkongsian dengan penyedia kesihatan pakar, melalui pendekatan persekitaran kesihatan bersepadu.

Madagascar

Perjalanan Blue Ventures bermula di Madagascar pada tahun 2003, dan kami telah menyokong komuniti dalam pemuliharaan marin di seluruh negara sejak itu. Kami mempunyai lima program lapangan serantau di sepanjang pantai barat Madagascar, serta pejabat wilayah di bandar Toliara dan Ambanja. Ibu pejabat negara kami terletak di ibu negara Antananarivo.

Di semua tapak ini, kami menyokong komuniti dengan penubuhan kawasan marin yang diuruskan secara tempatan (LMMA), dan bekerjasama dengan rakan kongsi kerajaan untuk mendapatkan pengiktirafan negara untuk inisiatif pemuliharaan komuniti. Mula-mula dibangunkan di Madagascar oleh Blue Ventures pada tahun 2006, konsep LMMA sejak itu telah direplikasi oleh komuniti di beratus-ratus tapak di sepanjang beribu-ribu kilometer garis pantai, kini meliputi hampir satu perlima daripada dasar laut dalam pantai Madagascar. Penyelidikan kami di Madagascar telah menunjukkan bukti penting secara global tentang faedah LMMA kepada perikanan dan pemeliharaan.

Kerja kami memberi tumpuan kepada pengukuhan institusi komuniti dalam pengurusan dan tadbir urus marin, dan merintis pendekatan baharu untuk memangkin penglibatan komuniti dalam pemuliharaan lautan. Inovasi ini termasuk menubuhkan ladang gamat berasaskan komuniti yang pertama di dunia dan yang pertama di negara ini. projek karbon biru bakau.

Di peringkat kebangsaan, kami mengeram rangkaian LMMA MIHARI, yang menghimpunkan 25 organisasi pemuliharaan rakan kongsi dalam menyokong 219 tapak LMMA di seluruh negara. Pasukan dasar kami juga terlibat secara aktif dalam memperjuangkan undang-undang yang lebih kukuh untuk melindungi hak dan kepentingan komuniti nelayan, dan untuk menghapuskan perikanan industri yang merosakkan dari perairan pantai.

Memandangkan kekurangan perkhidmatan asas di kawasan pesisir pantai terpencil di Madagascar, kami juga membantu komuniti mengakses penjagaan kesihatan asas melalui latihan dan menyokong wanita untuk berkhidmat sebagai pekerja kesihatan masyarakat. Kami tidak menggantikan sistem kesihatan kerajaan, tetapi berusaha untuk mengukuhkan struktur sedia ada dengan kerjasama rapat dengan pelakon kesihatan kerajaan dan NGO pakar. Kami juga mengeram warga negara Madagascar rangkaian kesihatan-persekitaran, yang menghimpunkan 40 organisasi rakan kongsi untuk menangani keperluan kesihatan komuniti yang tinggal di kawasan kepentingan pemuliharaan di seluruh negara.